Wat is Wereldlichtjesdag?

Wereldwijd komen mensen op de tweede zondag van december bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat een golf van licht. De wereld wordt hierdoor een beetje lichter voor de ouders die hun kind hebben verloren. Zij mogen daarbij beseffen dat zij niet alleen zijn in hun verdriet.

 

Ook in Oldenzaal zullen wij dit jaar de kinderen die wij zo missen herdenken.

Samen staan we stil bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Op deze manier hopen we een lichtpuntje te bieden in donkere dagen.

Samen eren en herinneren we kinderen door een kaarsje te branden en te luisteren naar muziek, troostende woorden en gedichten.

Als je een kind hebt verloren ben je van harte uitgenodigd. Er zijn mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot ouderen. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom.

Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

 

We verzamelen om 18.15 uur aan de voorzijde van het Michgorius Afscheidshuys (op het plein bij de ingang van Museum De Pelgrim) aan de Markstraat 12 in Oldenzaal. We starten om 18.25 uur met een korte lichtwandeling door de binnenstad van Oldenzaal.

Deelname is gratis

Een vrijwillige bijdrage draagt bij aan de mogelijkheid om deze herdenking jaarlijks te organiseren en wordt daarom gewaardeerd. Als je iets wilt doneren, dan kun je een bijdrage storten op rekeningnummer NL38 INGB 0100 1059 55 t.n.v. Michgorius Afscheidshuys o.v.v. Wereldlichtjesdag 2023 of bij de herdenking een donatie doen in het donatiepotje.

De helft van het gedoneerde bedrag schenken wij aan Stichting Make a Memory.

Aanmelden

Aanmelden wordt op prijs gesteld, zodat we bij de voorbereidingen kunnen afstemmen op het verwachte aantal bezoekers. Maar aanmelden is niet strikt noodzakelijk. Ook als je twijfelt of op het laatste moment wilt beslissen, dan ben je op de avond zelf van harte welkom. Voorafgaand aan de lichttocht kun je ook nog de naam van je dierbare doorgeven, zodat de naam kan worden genoemd.

 

Houd regelmatig deze pagina en ons Facebook-evenement in de gaten voor meer informatie over deze herdenking.

Facebook evenement

Herdenken is overal mogelijk

Mocht je de herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kun je ook thuis om 19.00 uur een kaars branden. Wij stellen het op prijs als je anderen wilt oproepen om hetzelfde te doen.

World Wide Candle Lighting (Wereldlichtjesdag) is een waardevol initiatief, waaraan iedereen mee kan doen. Ook mensen die zich nauw betrokken voelen, steken vaak een kaarsje aan om zo hun medeleven te tonen. Samen zorgen we ervoor dat er in de gehele wereld een lint van licht ontstaat.

Een boom vol hartjes voor alle sterretjes

Tijdens de herdenking hopen wij zoveel mogelijk hartjes voor de sterretjes die gemist worden in de boom in onze Afscheids- en Rituelentuin te kunnen hangen.

Hieronder vind je een document met het hart. Download 'm en beschrijf het hart met je wens en/of de naam van je dierbare. Een mooie tekening voor een broer(tje) of zus(je) kan natuurlijk ook!

Deelnemen?

Wil je deelnemen aan de eerste editie van Wereldlichtjesdag Oldenzaal op 10 december a.s.?

Vul hieronder je contactgegevens in en laat ons weten met hoeveel personen je aanwezig zult zijn.

Heb je een dierbare verloren en vind je het fijn dat zijn of haar naam genoemd zal worden tijdens de herdenkingsbijeenkomst? Dan horen we ook graag zijn of haar naam van je.

 

Na aanmelding zullen wij je deelname zo spoedig mogelijk bevestigen.